Celebrities / Greek Celebrities / Instagram Girls / Leaked

Γονιμότητα: Διπλάσιος αριθμός σπερματοζωαρίων για αυτούς τους άνδρες

Γονιμότητα: Διπλάσιος αριθμός σπερματοζωαρίων για αυτούς τους άνδρες

Στα πλείστα οφέλη της απώλειας βάρους για τους παχύσαρκους άντρες, νεότερη μελέτη συστήνει να προσθέσουμε και την ποιότητα του σπέρματος.

Θεαματικά τα αποτελέσματα δανεζικής μελέτης, που ενδέχεται να δώσουν ακόμα ένα κίνητρο στους παχύσαρκους άντρες που θέλουν να γίνουν πατεράδες να ξεκινήσουν την επιχείρηση «Απώλεια Βάρους».

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, οι παχύσαρκοι άντρες που κατάφεραν να χάσουν βάρος, θα μπορούσαν μέχρι και να διπλασιάσουν την περιεκτικότητα σπερματοζωαρίων του σπέρματος.

Ειδικότερα, υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης βρέθηκαν 56 άντρες, από 18 έως 65 ετών, που ακολούθησαν μια διατροφή οκτώ εβδομάδων αποτελούμενη από μόλις 800 θερμίδες την ημέρα, βασισμένη στο Διατροφικό Πλάνο του Cambridge (Cambridge Weight Plan).

Οι συμμετέχοντες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τουλάχιστον 32 πριν από την έναρξη της μελέτης, έχασαν κατά μέσο όρο 16,5 κιλά και παράλληλα ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους αυξήθηκε κατά 41%.

Οι άντρες μάλιστα που διατήρησαν έπειτα σταθερό το βάρος τους χωρίς νεότερες αυξήσεις για ένα χρόνο, είχαν διπλάσιο αριθμό σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με την περιεκτικότητα του σπέρματος πριν από την έναρξη της μελέτης. Αντιθέτως, όσοι αύξησαν το ποσοστό του λίπους στην περιφέρεια της κοιλιάς, έχασαν τα πλεονεκτήματα της αρχικής απώλειας του βάρους στην ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε ότι η απώλεια βάρους βελτίωσε την κινητικότητα του σπέρματος των ανδρών.

«Ήταν έκπληξη για εμάς ότι μια τόσο μεγάλη βελτίωση μπορεί να παρατηρηθεί στην ποιότητα του σπέρματος, σε συνάρτηση με την απώλεια βάρους. Καθώς το 18% των Δανών είναι παχύσαρκοι, αυτά τα στοιχεία μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά» επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια, Signe Torekov.

Βέβαια, τα αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν και παγκοσμίως, μιας και τα περιστατικά παχυσαρκίας αυξάνονται αλλά και στη χώρα μας, με την αντίστοιχη μείωση της ποιότητας του σπέρματος. Επιπροσθέτως, η επιστημονική κοινότητα συγκλινει και σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος, όπως το περιττό βάρος στην κοιλιά, η κακή διατροφή η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία έχουν αναδείξει ότι η παχυσαρκία μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών, ενώ πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι 60χρονοι άντρες είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με τα πιο αδύνατα άτομα στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

www.ygeiamou.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>